Eldördült a startpisztoly
Szabad Emberek Pártja

Eldördült a startpisztoly

Márciusban végére értünk annak az egyeztetés-sorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy felmérjük az udvarhelyi versenysport aktuális és reális helyzetét. A tapasztalatokról április elején sajtótájékoztatót tartottunk.

Ha szeretnénk még pontosabbak lenni, akkor március végén csupán egy vonalat húztunk. Mert ezek az egyeztetések nem értek véget: a 22 találkozó után folyamatos párbeszédre törekszünk azért, hogy a specifikus igényeknek megfelelően fejleszteni tudjuk a sportinfrastruktúrát.

STRATÉGIAI CÉLJAINK EZEN A TÉREN:
– biztosítsunk minden helyi gyermek számára sportolási lehetőséget
– támogassuk a sportteljesítmény szempontjából is eredményes helyi versenysportágak, sportklubokat
– teremtsünk egészséges egyensúlyt a versenysportok és szabadidősportok között

Természetesen már a kezdetek óta tudjuk, a városnak szüksége van egy sportstratégiára, ami a hosszútávú céljainkat szolgálja. A 2020 decembere és 2021 márciusa között zajló beszélgetések azért voltak fontosak, hogy a 2021-es költségvetésben tudjuk elhelyezni az önkormányzati sporttámogatásra szánt keretet. Ezt pedig a költségvetés elfogadása előtt új alapokra kellett helyezni.

A több mint egy éve tartó világjárvány jelentősen megnehezítette a sportklubok helyzetét városunkban is. A legnehezebb helyzetbe a teremsportok kerültek. De kijelenthetjük, kivétel nélkül minden sportág tevékenységét, anyagi forrásait jelentősen korlátozta és jelenleg is korlátozza a járványhelyzet. Ilyen helyzetben a 2021-es sportcélokat sem egyszerű megfogalmazni egy pályázati kiíráshoz.

A megbeszélések rávilágítottak úgy a jelen problémáira, mint a klubok középtávú céljaira, lehetőségeire. Ezeknek az információknak birtokában alakítjuk ki az álláspontunkat a 2021-es udvarhelyi sportpályázati döntésekkel kapcsolatosan.

Csapatunk tagjai úgy vélik, a jól szervezett és menedzselt sportélet egyszerre járul hozzá a gyerekek és felnőttek egészséges életmódjához. A város költségvetéséből éppen ezért azokat a klubokat, egyesületeket támogatjuk, amelyek az egészséges életmód fenntartását támogatják. Elsősorban a fiatal, iskolás korosztály számára.

A legtöbb szülő számára ugyanis nem a sikeres sportkarrier az elsődleges cél. „Azt látjuk, a szülők azt szeretnék, hogy gyerekekeik szervezett körülmények között, rendszeresen, akár versenyszerűen is sportolhassanak” – mondta Godra Zsolt önkormányzati képviselő az áprilisi sajtótájékoztatón.

A sport szakbizottság tagja ugyanakkor hozzátette, a támogatások odaítélésekor az is fontos szempont lesz, hogy az adott klub, vagy egyesület mennyire járul hozza a közösségi élmények, sportsikerek megéléséhez. Ezek az élmények fontosak egy egészséges lokálpatriotizmus fenntartásához.

Mit is jelent ez számunkra? Azt, hogy az egészséges lokálpatriotizmusunk fenntartásához feltétlenül szükséges az együtt megélt sportsikerek élménye. Ha ezeket az élményeket a gyerekeinkkel, unokáinkkal együtt élhetjük meg, akkor nagyobb eséllyel kapnak kedvet a rendszeres mozgáshoz, sporthoz.
Természetesen nagyon fontos szempont számunkra az is, hogyha egy sikeres sportág népszerűsíti városunkat országos vagy nemzetközi porondon. Erre is volt példa az elmúlt időszakban.

Azokat a klubokat támogatjuk, melyek a hazai nevelésű játékosokra alapozzák a felnőtt keretüket is. „Nem leszünk mindenhol elsők, de már az is elégtétel ha a saját játékosainknak szurkolhatunk” – mondta Godra Zsolt.

Amit már most biztosan látunk: a versenysportok támogatása nem lehet az önkormányzat kizárólagos feladata. Sportsikereket akarunk elérni, de nem bármi áron. Az önkormányzat szerepe a sportágak támogatásában ebben kiegészítő szerep lesz.

Célunk legfőképpen az, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő infrastruktúrát. Kiemelt céljaink között szerepelt a városi stadion felújítása, egy városi uszoda építése (33×25 méter méretű medence), és egy fedett multifunkcionális sportcsarnok építése.

A sportágok képviselőivel folytatott megbeszélések után a héten egyeztettünk a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetőivel is. Korai lenne még stadion, uszoda, vagy sportkomplexum kivitelezéséről beszélni. De úgy gondoljuk, hogy céljaink megvalósításához erős partnerekre találtunk.

A beruházási és urbanisztikai osztály kollégáival folytatott egyeztetések után egyébként már kijelöltük az új sport- és szabadidőközpont helyszínét: a város erre használható területe a Rákóczi Ferenc utcai ipari övezet és a Nagy-Küküllő között terül el.
A tervek szerint sportcsarnok, uszoda, szabadtéri színpad, vásárokra alkalmas felület, szabadtéri tenisz és minifoci pályák, valamint bringapark kap majd helyet itt.

A közel 12 hektáros terület övezeti rendezési tervének (PUZ) ügyében a hivatal már lépett: várhatóan szeptemberre készül el a dokumentum.

A sajtótájékoztatón Godra Zsolt által bemutatott prezentációt itt találja: