A februári rendes havi tanácsülés összefoglalója
Szabad Emberek Pártja

A februári rendes havi tanácsülés összefoglalója

A február 25-i rendes havi tanácsülésen 30 napirendi pontot tárgyalt a képviselőtestület. A legtöbb napirendi pontot határozottan támogatta a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Párt frakciója, voltak azonban olyan pontok is, ahol tartózkodtunk. Mert úgy döntöttünk, hogy annak átgondolására, illetve véglegesítésére még időt kell szánni. Ugyanakkor szavaztunk arról is, hogy Godra Zsolt képviselőtársunk hamarosan elfoglalhassa helyét az önkormányzati képviselők között.

 

Önkormányzati képviselői igazolvány
Az igazolványmodellel kapcsolatos határozattervezet nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a tervezetet, pontosabban az igazolványt nem frakciónk tagjai igényelték.

A február 25-i önkormányzati ülésen ugyanakkor két okból sem támogattuk az igazolványról szóló tervezetet. Egyrészt véleményünk szerint NEM ezt az igazolványt lobogtatva leszünk jobb vagy hitelesebb önkormányzati képviselők, akik a városunk érdekében vállaltunk közszerepet. Mindemellett fölöslegesnek tartjuk jelen helyzetben ezeknek az igazolványoknak és jelvényeknek az előállítási költségével terhelni a város költségvetését.

Ugyanakkor úgy láttuk, ha a törvény előírja a választott képviselők mandátumát bizonyító igazolványok és jelvények elkészítését, akkor nem utasítjuk el teljesen a tervezetet, de halasztjuk a döntést, amíg erre az igazolványra felkerülhet Székelyudvarhely város új címere is.
Számunkra ugyanis fontos a magyar anyanyelv használata mellett a jelképeink használata. Arra kértük a polgármesteri hivatal munkatársait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket címerünk elfogadtatásáért. Majd ezt követően egy határozattervezettel terjesszék elő újra a módosított és városunk címerével kiegészített igazolványmodelleket.

 

A „Fernengel” kereszteződés
Megszavaztuk az Orbán Balázs, Wesselényi Miklós és Nicolae Băcescu utcák kereszteződésénél tervezett módosításokat. A forgalomkönnyítés céljából javasolt változtatásokat még az idén végre lehet hajtani: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a közbeszerzési eljárást az aktualizált árral hamarosan el is indítja.

A projekt árának növekedését Szabó Sámuel, a hivatal beruházási osztályának vezetője azzal indokolta, hogy az aktualizált árak mellett az eredeti tervhez képest is történtek módosítások: abban ugyanis a tervező nem számolt azzal, hogy két villanyoszlopot is el kell távolítani a helyszínről, illetve a kábelek is a földbe kerülnek.

Frakciónk azért támogatta a tervezetet, mert a beruházást a reális áron kell meghirdetni, hogy a teherforgalmi úton tervezett projekt még idén megvalósulhasson.

 

Az ANL-s lakások vásárlása
A mai ülésen fontos ponthoz érkeztünk a csereháti ifjúsági (ANL) lakások értékesítésének ügyében. A polgármesteri hivatal kérdésére tisztázódott, hogy a leltári értékhez nem kell hozzáadni a TVA-t. Frakcióvezetőnk, András Lehel a tervezet elfogadása előtt elmondta, fontos volt ezt a kérdést tisztázni, mert nem mindegy, hogy 19%-al többet vagy kevesebbet kell fizessenek az emberek.

A módosítás egyöntetű megszavazása után frakcióvezetőnk kérte a polgármesteri hivatal munkatársait, hogy 30 napon belül végezzék el a lakások árának pontos kalkulációját. Arról pedig értesítsék azokat, akik korábban jelezték, megvennék a bérelt ingatlant.

 

A helyi rendőrség organigrammája
Bár a frakcióülésen és az azt követő szakbizottsági ülésen csapatunk nem támogatta a helyi rendőrség kérését, amely 7 meghirdetett állás „lefokozásáról” szólt, a helyi rendőrség vezetőjével folytatott egyeztetés után a csütörtöki ülésen megszavaztuk a tervezetet.

Ezen az egyeztetésen ugyanis az önkormányzati (ezzel együtt a minden idetartozó intézményt érintő) költségcsökkentés szükségességét és kontextusát megértette, valamint elfogadta a helyi rendőrség vezetője. László Szabolcs vállalta, hogy kidolgoz egy költségcsökkentési javaslatot és ígéretet tett arra, az éves költségvetés függvényében március végén dönt majd az újabb alkalmazásokról.

 

Adókedvezmények
Összesen 190 ezer lej értékű adómentességet szavaztunk meg a mai tanácsülésen a helyi civil szervezetek kérésére. A 30 előterjesztett napirendi pontból 14 határozattervezet szólt ugyanis arról, hogy adómentességet kapjanak a közhasznú célra felhasznált épületek tulajdonosai Székelyudvarhelyen.

Ugyanakkor a testület jóváhagyott több kérést is, amelyek mezőgazdasági munkálatokra használt gépek, illetve hibrid járművek adóját csökkentették jelentősen. Előbbi esetében 50 százalékos, míg a hibrid autók esetében 95 százalékos adókedvezményt hagytunk jóvá.

 

Álljon vissza a „rend” az udvarhelyi kórházban
A csütörtöki tanácsülésen minden önkormányzati képviselő aláírta azt a dokumentumot, amit a megyei közegészségügyi igazgatóságnak címeztünk. Dr. Kurtus István önkormányzati képviselő kezdeményezésére ebben a hivatalos átiratban megerősítettük városvezetés szintjén is a székelyudvarhelyi kórház kérését, amelyet a Hargita megyei DSP-nek fogalmaztak meg. Ebben azt kérték, az udvarhelyi Covid-háttérkórház intenzív osztályán a tíz ágyból ötöt szabadítsanak fel a nem koronavírusos betegek számára.

Együttes kérésünket a megyében nyilvántartott alacsony esetszámokkal indokoltuk az igazgatóságnak.

Az intenzíves helyek felszabadítására több példa is van az országban: a cél az, hogy a kórházi betegellátó rendszer lassan visszatérjen a normális kerékvágásba.